måndag 27 maj 2013

Jourhundar varför?

Hur jobbar vi egentligen? Förstår absolut alla frågor.
Den 1 januari 2012 bestämde EU att alla hundar inom unionen ska rabiesvaccineras.
Det innebar för oss som jobbar med " ingen mans hundar " att det öppnades upp för en annan möjlighet att få hem hundarna till Sverige, genom landtransport.
Tidigare hade det bara handlat om flyg. Hundarna kunde flygas hem 2 och 2 utan rabies eftersom både Irland och Sverige är rabiesfria länder.( och så förhåller det sig fortfarande).

Efter att EU:s nya regler trädde i kraft gäller för att hundarna ska kunna flygas att någon från hundhemmet på Irland  ser till att hunden är rabiesvaccinrad minst 3 veckor innan avresa, sedan ska en veterinärbesiktning göras 24 timmar innan avresa, smidigast nu hos en länsveterinär då denne också kan utfärda det Intratrade certificate som är nödvändigt för inresa i Sverige.Man kan alltså inte boka tid hos den lokala veterinären utan måste sätta av kanske en för eller eftermiddag, för att ta sig iväg till länsveterinärerna för att få sina hundar besiktigade, en tid som ofta inte finns, egentligen,allt detta för två hundar på ett rescue, som har fullt upp ändå. Intratratradecertificatet som  utfärdas,( det talar om från vilken destination hunden åkt ifrån och till vem, vad det fyller för funktion vid ett direktflyg vet jag inte) allt detta jobb för 2 hundar.
Morgonen efter, väldigt tidigt ska någon frivillig köra olika många mil för att få dessa 2 hundar till Dublins flygplats. Sedan då.. allt som oftast kommer dom inte iväg! Flyget prioriterar inte djur, har man annan frakt från företag som betalar mer går det före och jag vet inte hur många gånger hundar plockats av i sista stund..
Många av er som väntat på era hundar kan intyga detta, det vet jag..
Som en räddande ängel har hon stått där Maggie på Dogs Aid! Hon har sitt rescue alldeles intill Dublins flygplats, vet inte hur många gånger hon släppt allt och bara helt osjälviskt åkt och hämtat upp alla små vilsna själar som inte kommit med sitt flyg, eller när askmolnet var och det inte gick flyg på länge ..eller snöstormar..eller bara ändå..för att flyget bestämt så...Maggie en klippa i verkligheten med ett hjärta av renaste guld!
Så när möjligheten plötsligt fanns där att slippa alla krig med flyget och allt besvär för att få iväg två hundar, med också flygburar som ska hit och sen dit med Schenker ..inte att förglömma.. så nappade vi självklart på landtransport spåret..nu ska ju ändå alla rabiesvaccineras som EU sagt.
Rescuna kan  samtidigt vaccinera och besiktiga alla hundar som ska iväg. 24 timmar före avresa ska den lokala veterinären besiktiga hundarna,oftast behöver man  inte åka, utan veterinären kan komma hem.  Länsveterinären  finns på plats vid bilen samma dag som avresan och kollar igenom så att allt  är OK och man slipper åka med 2 hundar i taget långa vägar då landtransporten hämtar upp närmare rescuet.
Och det bästa av allt hitintills har de faktiskt kommit iväg.

Den landtransport vi kör kostar oss 6000 euro med eller utan hundar.
Vi har valt att anlita en professionell förare som gör bara detta, kör hundar till olika destinationer i Europa.
För att vi ska kunna fortsätta vår verksamhet måste de flesta platserna i transporten vara fyllda för att inte transportkostnaden i sig ska äta upp hela verksamheten.
Oavsett antal hundar i transporten kostar den 6000 euro.
Transporten är gjord för att ta 32 stora greyhounds. Vi kör nu hem 18 hundar i nästa transport och delar den med en annan organisation, annars vore det omöjligt.

Det finns två delar i vårt val att jobba med jourhundar
Dels är det kostnadsbiten som jag tror att ni alla förstår med lite enkel matematik .Vi betalar också ned 200 euro / hund till respektive rescue, det täcker inte helt deras kostnader för kastrering, vaccinering etc..men det är vad vi kan erbjuda just nu..
Dels handlar det om att göra plats... landtransporten går inte allt för ofta och behovet är osinligt och skrämmande..
Vi tar hem våra 18 hundar nu..vi har nästa transport planerad till september..vi hoppas på att få ut några få själar innan sommaren från ön för vi vet hur det sen blir..många hundar kommer att överges inför sommaren för att deras mattar och hussar ska ha semester, flyget vill inte flyga hundar för att de ska troligen prioritera bagage från semesterfirare som de gör även över jul, när vi inte heller får flyga hundar..
Så kanske, kanske..någon mer själ kan räddas för att vi tar ut 18 från ön nu..att det blir en lucka för någon annan liten själ att räddas från avlivningslistan på  poundet...
Var 5:e hund härinne tas bort det vet vi..
En av dem vi mötte där..
Så därför go vänner och bara därför behöver vi er!
Vill du öppna ditt hem före en jourhund i sommar och ge en vilsen själ stöd och ledning genom de första månaderna i nya landet?
Kan du öppna ditt hem permanent för någon?
Vill du hjälpa våra hundar med ekonomiskt stöd ?
Kanske kan vi i alla fall göra skillnad för någon......
Så som svar på dagens fråga varför vi tar hem fler jourhundar än vi har jourhem till så...det finns eldsjälar som vi därute, det vet vi, några som har kommit på det och några som ännu inte har kommit på det....
men många är det och intresset är stort och med 14 dagar till nästa transport har säkert alla våra små ett krypin att chilla i när de kommer..
Frågan är ju..ska vi kalla våra änglar jourhem eller jourhavande livlina..för det är det man är som jourhem och också som adoptör.
Hjälper man en hund hjälper man två, för för varje hund som kommer HEM blir det en plats ledig att komma in till ett rescue för någon annan och ännu ett nummer kan strykas från listan..

                        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade